+38(050) 99-59-454

Календар новин

Квітень 2024
Нд Пн Вт Ср Чт Пн Сб
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

16 днів проти насильства  

    Найвищою цінністю будь-якої держави є людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість та безпека. Тому, з метою привернення уваги учасників освітнього процесу до проблеми насильства у сім»ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства, забезпечення рівних прав жінок і чоловіків та попередження негативних явищ, що можуть призвести до насилля або спровокувати його вчинення, у Ямницькому ліцеї з 25 листопада по 10 грудня проводились різноманітні заходи у рамках акції «16 днів проти насилля».
   Дати проведення акції (із 25 листопада  по 10 грудня) є символічними. Вони створюють своєрідний  ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства, боротьби зі СНІДом, рабством та дій щодо захисту прав людини.
   25 листопада психологічною службою (практичним психологом Крутою О.М. та соціальним педагогом Гергелевич М.Д.) організовано відкриття акції «16 днів проти насилля» та оформлено стенд на відповідну тематику.
    З  метою попередження проявів жорстокості та насилля з учнями 5 класу практичний психолог  Крута О.М. провела заняття-тренінг " Ми проти насильства". У сучасному світі поруч із добром та радістю вистачає місця для жорстокості та насильства. Насильству дорослих над дітьми, жорстокості одних дітей по відношенню до інших.  Змінити наш світ і зробити його лише добрим за один день не вдасться нікому, але можна принаймні спробувати зменшити число зла. Учні мали можливість переглянути відеосюжет  про чоловіка-легенду, людину без рук і ніг – Ніка Вуйчича, який розповідав власну історію боротьби із булінгом, а також вчив, що ніколи, ні за яких обставин не варто здаватись.
    З учнями 9 класу було проведено тренінгове заняття «Ми проти насильства та торгівлі людьми». Під час заходу учасники дізнались, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини. Проблема дотримання прав людини є однією з найгостріших у суспільстві. Людям бракує елементарної обізнаності у сфері своїх прав, обов'язків та відповідальності в багатьох життєвих ситуаціях. Під час тренінгу  учні отримали інформацію про поняття «торгівля людьми», стадії та основні ознаки торгівлі людьми. Дізналися, як убезпечити себе та рідних при працевлаштуванні. Також девятикласники переглянули відеофільм «Небезпечна гра: не стань живим товаром».
    На занятті «Мої кордони»  учні 2-3 класів разом з практичним психологом розвивали вміння аналізувати свою поведінку в конфліктних ситуаціях, вчились успішно налагоджувати взаємодію, аналізувати такі поняття як: «кордони», «захист власних кордонів», «безпечна поведінка». Діти, використовуючи арт методи, створювали свій власний захист від негативних ситуацій, негативних емоцій, це була – парасолька. А також вони визначили, що найзатишніше та найбезпечніше вони почувають себе у власному домі поруч із рідними. «Мій дім – моя фортеця» - під такою назвою були створені макети власних будиночків.
    Соціальним педагогом Гергелевич М.Д.були проведені наступні заходи: година спілкування з учнями 9,11 класів «Життя без насильства», метою якої було ознайомити дітей з актуальністю проблеми насильства у різних його проявах, з учнями 5 – 6-х класів було проведено тренінгове заняття «Попередження насильства та булінгу в школі», метою заняття було ознайомити учнів із поняттям «насильство», системою державного захисту від насильства, сприяти формуванню вміння розпізнавати різні види насильства; розвивати навички запобігання виникненню насильства в сім’ї, школі, серед однолітків; виховувати вибірковість у прийнятті рішень на користь здорового способу життя, увічливість.
    З метою підвищення рівня поінформованості та усвідомлення гостроти проблеми торгівлі людьми з учнями 10 класу. Було переглянуто фільм “Станція призначення – життя”. Роздано буклети: “Зупинимо торгівлю людьми разом!”.
     З учнями 3-4 класів було проведено заняття. «Вчимося жити в мирі і злагоді». Мета заняття: сприяти створенню доброзичливої атмосфери в класному колективі; формувати навички, необхідні для успішної взаємодії; розвивати вміння аналізувати свою поведінку, помічати недоліки та позбавлятися їх; виховувати повагу до висловлення особистої думки кожного.   «Урок добра» було проведено з учнями 1- 2–х. класів. Метою якого було виховувати почуття чуйності, доброти, ціннісні орієнтири, схильність безкорисливо чинити добро.
    Соціальним педагогом ліцею Гергелевич М.Д. було проведено захід до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. В ліцеї діяла акція «Червону стрічку носять небайдужі», що є символом боротьби з ВІЛ-СНІДом. Діти мали можливість переглянути відео « СНІД – чума ХХІ століття». Для учнів середньої ланки була проведена година спілкування « Життя на повну силу». Для старшокласників  було проведено урок – застереження «Снід: подумай про майбутнє - обери життя». Також соціальним педагогом було проведено анкетування учнів 9-11 класів щодо виявлення рівня знань про ВІЛ та СНІД.
     До Міжнародного дня інваліда 3 грудня соціальним педагогом  в навчальному закладі було проведено уроки доброти « Дивіться на нас як на рівних!».  Години спілкування: «Співчуття та милосердя», «Умій прощати». На яких  обговорювалися проблеми дітей та людей з обмеженими можливостями.
      Проведені заходи стали приводом для аналізу власних дій, вчинків, переосмислення цінностей. Сприяли вихованню в учнів людяностіі, відповідальності, любові до ближнього, поваги  до гідності іншої людини, свідомого ставлення до своїх прав та обов’язків, а також шанобливе ставлення до людей(дітей) хворих на ВІЛ.

Права дитини

Усі діти мають право на отримання освіти

Усі діти мають право на любов і спілкування

Усі діти мають право на відпочинок і дозвілля

Усі діти мають право на свободу совісті, думки і релігії

Усі діти є рівні у правах. Ніхто не повинен їх порушувати

Усі діти мають право вільно висловлювати свою думку

Усі діти мають право на повноцінне харчування

Жодна дитина не повинна бути скривджена і зневажена

Безпека в Інтернеті

Нікому без дозволу батьків не давати особисту інформацію

Якщо знайдете якусь інформацію, що турбує вас, негайно сповістіть про це батьків

Ніколи не погоджуватись на зустріч з людиною, з якою ви познайомилися в Інтернеті

Не посилати свої фотографії чи іншу інформацію без дозволу батьків

Розробити з батьками правила користування Інтернетом

Не заходити на аморальні сайти

Не давати нікому крім батьків свої паролі

Не робити протизаконних вчинків в Інтернеті

Не шкодити і не заважати іншим користувачам

Корисні посилання

Контакти

77422, вул. Галицька, 55, с.Ямниця, Ямницька ОТГ, Івано-Франківська обл., Україна

yamnyca@ukr.net

+38(050) 99-59-454